De boodschap van meditatie – het online platform Peace Revolution

Andy Merckaert

Vijf jaar geleden ontdekte ik toevallig het meditatiecentrum te Lede. Op dat moment was ik nog erg in de war en uit balans—het perfecte moment. Zonder enige verwachting ging ik langs in het centrum. Onmiddellijk voelde ik een herkenning en connectie. Ik schreef me zeer snel in voor de eerste retraite. We zijn nu vijf jaar later en nog steeds betekent meditatie (en de filosofie die daar achter zit) zeer veel voor mij. Veel aspecten van mindfulness behoren ook tot deze vorm van zelfontdekking en zelfontwikkeling. Meditatie heeft me geleerd om mezelf te ontdekken en te ontwikkelen.

Meditatie in de vorm van mindfulness is de laatste tijd aan een ware opmars bezig. In tijden waarin stress, tijdsdruk en angst steeds vaker opduiken, zijn mensen overal op zoek om terug tot rust te komen. Bij de meditatie die ik leerde kennen, werden je technieken aangeleerd om beter mentaal te kunnen ontspannen en de aandacht te laten rusten. Deze rusttoestand zorgt voor innerlijke stilte en inzicht waardoor negatieve emoties verdwijnen en wijsheid kan worden ontdekt.

De laatste jaren merkte ik, nadat ik de positieve gevolgen van meditatie begon te ervaren, dat er ook mogelijkheden bestaan om meditatie, als onderdeel van mindfulness, te implementeren op scholen. Ik merk dat steeds meer kinderen zich minder goed in hun vel voelen waardoor hun welbevinden (en daardoor ook de betrokkenheid) sterk wordt beïnvloed. De afgelopen jaren liet ik reeds bepaalde groepen kennismaken met het meditatiecentrum en bracht ik reeds een meditatieleraar naar een school. Als logisch gevolg van deze momenten voelde ik bij mezelf (als leraar, maar zeker ook als mens) een drang tot het zelf geven van meditatie. Maar daar was ik jammer genoeg niet voor bevoegd of opgeleid.

Via het meditatiecentrum maakte ik kennis met het World Peace Initiative (WPI) en het project Peace Revolution. WPI voedt, reinigt en zuivert je geest zodat je op een ethische manier denkt, spreekt en handelt. Met dit doel voor ogen werkt een team van personeelsleden zowel in Thailand als in de rest van de wereld onvermoeibaar door middel van verschillende programma’s en evenementen, online en offline, met als doel de routekaart van ware vrede, ultiem geluk en innerlijke wijsheid aan ieder mens te bezorgen.

Terwijl we de levens van vele honderden mensen in meer dan 160 landen hebben getransformeerd, blijft WPI vooruitgang boeken en zijn we op zoek naar meer samenwerking met en wederzijdse steun van verschillende organisaties die geloven in het menselijk vermogen om zichzelf te veranderen en dit in een snel veranderend digitaal tijdperk.

World Peace Initiative biedt met het project Peace Revolution de opleiding aan tot meditatie/mindfulness lesgever in het Engels. Deze opleiding bestaat uit verschillende modules. De eerste stap is het volgen van een online meditatiecursus van 42 dagen. Tijdens deze periode word je begeleid door een meditatie coach. Na een aantal jaar zelf te mediteren voelde ik me sterk genoeg om deze stap te zetten. Ik schreef me ervoor in, en 42 dagen lang maakte ik verslagen van mijn meditatie-ervaringen, bekeek ik inspirerende video’s, beantwoordde ik reflectievragen en kreeg ik steeds feedback van mijn coach. Deze periode heb ik vrij snel succesvol afgerond. De volgende stap in deze opleiding was het volgen van een training in Thailand. Ik werd aangesproken door de directeur van de organisatie in Thailand. Het feit dat ik een pedagogisch diploma had en dat ik reeds met kinderen werkte rond o.a. filosofie, ethiek en moraal maakte van mij , volgens haar, een zeer geschikte kandidaat voor het deelnemen aan de training. Normaalgesproken wordt deze opleiding gespreid over 1 jaar, maar ik kon genieten van een speciaal doorstroomprogramma zodat ik de opleiding kon volgen in 2 maanden.

De bedoeling is om de aangeleerde principes en methodieken te vertalen naar volwassenen én kinderen. Meditatie is een niet-geloofsgebonden hulpmiddel tot zelfkennis en zelfontplooiing. Iedereen kan als mens de voordelen ervan zelf ervaren. Onderzoek heeft reeds aangetoond dat meditatie en mindfulness zorgt voor vermindering van pestgedrag en stress én voor betere organisatietechnieken, leerprestaties, concentratie, welbevinden, verdraagzaamheid, de lijst blijft maar doorgaan.

Momenteel werk ik samen met Lp. Sander Khemadhammo. Samen willen wij mensen de kans geven om elke weekdag online te mediteren. Ik werd gevraagd voor een eerste privé ouder-kind meditatiesessie. De moeder nam contact op met de vraag om een sessie te organiseren voor zichzelf en haar twaalfjarige zoon. Ze is zelf psycholoog en gelooft sterk in meditatie als vorm om zelfvertrouwen en assertiviteit te versterken. In september 2020 start ik eveneens met een live meditatie-starterscursus van tien lessen. Op deze manieren tracht ik bij te dragen aan een mooie maatschappij met tevreden mensen. Ik geloof sterk in de boodschap van meditatie. Ik geniet van het leven.

3 Responses to De boodschap van meditatie – het online platform Peace Revolution

1. Asha schreef:

Bijzonder
    Dankbaar voor jullie werk en inzet

2. Arnold schreef:

Mooi verwoord Andy. Proficiat.