Schrijf je hier in voor onze meditatiedagen en retraites.

Op onze meditatiedagen en retraites komen thema’s aan bod zoals het ontwikkelen van een juiste balans in meditatie, het onderhouden van de meditatie-ervaring, omgaan met verwachtingen, enzovoort. Onze meditatiedagen zijn mooie momenten om je meditatie te verdiepen. Je kunt vele uren besteden aan meditatie, met momenten van reflectie en delen van ervaringen tussendoor. Meditatiedagen zijn wat laagdrempeliger dan de retraites, omdat je niet in de tempel hoeft te overnachten om mee te doen. Toch kun je een diepte vinden in meditatiebeoefening die in je dagelijks leven vaak moeilijk te bereiken is. De meditatiesessies duren uiteraard langer dan tijdens de wekelijkse avonden.

Voor alle programma’s zijn de leraren bevoegd en opgeleid in Thailand. De activiteiten zijn echter allemaal in het Nederlands. Voor elke sessie wordt een korte inleiding gegeven en de deelnemers hebben ruimschoots de gelegenheid om vragen te stellen. Na de meditatie is er voldoende kans om ervaringen uit te wisselen. 

Om je in te schrijven, vragen we je een online inschrijvingsformulier in te vullen (klik daarvoor hier).

Praktisch

Deelnemers worden verzocht comfortabele kledij te dragen. Indien je dat wenst, kun je je eigen meditatiekussen meebrengen.

Meditatiedagen

Alle dagen beginnen om 10.00 uur en eindigen om 17.00 uur, en worden gehouden in onze tempel. De dagen worden verzorgd door lp Sander Khemadhammo, soms in samenwerking met andere leraren. Broodmaaltijd hoort bij het programma. 

De kosten voor een meditatiedag zijn 30 euro. Voor mensen die het financieel moeilijk hebben, zijn er mogelijkheden. Neem contact met ons op daarvoor.

Retraites

Alle retraites beginnen de eerste dag om 17.00 uur, en eindigen de laatste dag tevens om 17.00 uur. Je verblijft in het klooster waardoor je geniet van de speciale en stimulerende sfeer en de meditatie-ervaring nog meer tot haar recht komt. Onze retraites gaan dan wat dieper in op de betekenis en draagwijdte van bepaalde boeddhistische leringen. De nadruk wordt vooral gelegd op het bruikbare van de boeddhistische levenswijze in het dagelijks leven en dit aan de hand van voorbeelden, ervaringen en reflectieopdrachten. Je kunt op die manier het samengaan van wijsheid en stilte ervaren, verenigd in de meditatie. De kosten van de retraite zijn 150 euro per persoon voor het gehele programma.

Dit jaar houden we weer een driedaagse retraite in onze zustertempel in België. Hier vind je meer over de activiteiten in België. Je kunt foto’s van het gebouw en omgeving op Google vinden als je zoekt naar “Wat Phra Dhammakaya Benelux – Bron van Stilte”.

Tijdens onze retraites worden deelnemers verzocht acht oefenregels op zich te nemen, die gelden als deel van het standaard-retraitereglement in kloosters in Thailand. Deze regels zijn in de praktijk:

  1. Mannen en vrouwen slapen gescheiden naar kloostergebruik; 
  2. Geen alcoholische dranken en niet roken;
  3. Er wordt geen avondmaaltijd gegeten;
  4. Geen televisie of ander vermaak bekijken of beluisteren;
  5. In een eenvoudige slaapplaats verblijven.

Deze regels klinken streng, maar onze deelnemers ervaren vaak dat ze zeer helpen met de beoefening van meditatie en aandacht. Het is in tegenstelling tot wat sommige mensen verwachten wel toegestaan te praten op onze retraites. Alhoewel er ’s avonds geen maaltijd wordt genuttigd, worden er wel andere zaken aangeboden, zoals vruchtensap, sojamelk, en bepaalde zuivelproducten zoals chocolademelk en yoghurt, om de aanpassing te vergemakkelijken.

Data 2024

  • 26 mei 2024 (Lp Sander): Een verleden en toekomst die onzichtbaar zijn
  • 14 juli 2024 (Lp Sander en Tom): Tien geweldige gewoontes
  • 27-29 september (Lp Sander, Andy en Ruben): Handleiding tot de Thaise tempel
  • 24 november (Lp Sander): Een hart vol dankbaarheid, een geest vol inzicht

Klik hier voor informatie over onze leraren in Nederland en België.

Voorbeeld van een programma op een meditatiedag

10.00 u.     meditatie en lezing over boeddhisme
11.30 u.     middagmaal
13.00 u.     meditatie en lezing over boeddhisme
15.00 u.     delen in de groep
16.00 u.     opdracht en afsluiting, meditatie over liefdevolle vriendelijkheid
17.00 u.     einde programma

Voorbeeld van een dag op een retraite

5.30 u.       opstaan
6.00 u.       meditatie
6.45 u.       yoga
7.15 u.       ontbijt
9.00 u.      meditatie en lezing over boeddhisme
11.30 u.     middagmaal
14.00 u.     meditatie en lezing over boeddhisme
17.30 u.     vruchtensap e.d. / persoonlijke tijd
19.00 u.     meditatie en lezing over boeddhisme
22.00 u.     rust
Inschrijfkosten
De inschrijfkosten voor activiteiten kun je storten op IBAN NL 78 ABNA 0422 5525 93, ten name van de Stichting Dhammakaya Nederland. Inschrijvingen vinden plaats in volgorde van binnenkomst van de inschrijfbedragen. Voor meer informatie, kan je ons mailen.