Vraag: Ik zou boeddhist willen worden. Wat moet ik daarvoor doen?

Antwoord: Veel mensen die geïnteresseerd raken in het boeddhisme, verlangen ernaar op een of andere manier hun liefde of interesse in het boeddhisme officieel te maken. Ze willen zich graag “bekeren” tot het boeddhisme. Er is inderdaad een manier om boeddhist te worden in het Thais boeddhisme (net zoals in alle andere boeddhistische tradities), maar de betekenis daarvan is misschien anders dan sommige nieuwkomers hiervan zouden verwachten.

In het Thais boeddhisme is er een ceremonie waarmee je jezelf tot boeddhist verklaart. Dit staat bekend als de “phutthamamaka“-ceremonie (Pali: buddhamāmaka), en daarbij verbind je je voortaan als boeddhistisch lekenvolgeling (Pali: upāsaka, upāsikā) door het leven te gaan en je te gedragen als zodanig. Daarbij zijn de vijf sīla’s heel belangrijk, vijf leefregels die je tot een goed boeddhist maken.

Niettemin moet er, zeker in het Thais boeddhisme, niet te zwaar worden getild aan deze ceremonie. Als je een phutthamamaka wordt, betekent nu niet dat je leven per se helemaal verandert, dat je daarmee naar de hemel gaat of dat je plotsklaps recht heb op allerlei bijzondere privileges die niet-boeddhisten niet hebben. In het boeddhisme, net als andere Indiase religies, is lidmaatschap niet zo heel belangrijk en heeft weinig tot geen praktische consequenties. Je naam wordt nergens genoteerd, en je krijgt — in het Thais boeddhisme in ieder geval — geen bijzondere naam. Waarom dient zo’n ceremonie dan? Als een manier om aandachtig je er zelf aan te herinneren dat je pad van de Boeddha, zijn Leer en zijn Gemeenschap wil bewandelen met volle toewijding. Dus met andere woorden: boeddhist-zijn dat doe je, en daarmee word je het. Meer niet.

8 comments

  1. Ik wil graag bekeren naar boeddhisme. Hoe doe ik dat? Wie kan mij helpen . Ik wil graag. Ik ben heel spirituele vrouw

    1. Beste Cashindra,
      De eerste stap is een boeddhistische gemeenschap te zoeken die bij je past, en die een leerschool voor je is. Boeddhist worden kan altijd nog.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *