We nodigen jou van harte uit om een Nieuwe Meditatiemethode in Europa te leren kennen.

De meditatiemethode die wij beoefenen, is gekend als Dhammakaya-meditatie, een bron van kracht, vrede en waar geluk binnenin jezelf. Deze eeuwenoude meditatietechniek werd opnieuw onder de aandacht gebracht door Luang Pu Wat Paknam. Deze Thaise monnik, ook gekend als Luang Poh Sodh Candasaro, was abt van Wat Paknam en een gerespecteerd meditatieleraar.

In het kort, wat we doen wanneer we mediteren, is heel ontspannen onze aandacht terugbrengen in het centrum van ons lichaam (een beetje boven het niveau van de navel), en het daar in alle verstilling te laten rusten gedurende een langere periode. Innerlijke vrede en waar geluk – puur, verfijnd en verfrissend – ontstaan dan als vanzelf.

Het is een innerlijke vreugde die niet afhankelijk is van uiterlijke omstandigheden, een Innerlijke Rust en stilte die meer vervullend zijn dan alles wat ons voortdurend bezighoudt in de uiterlijke wereld.

Waarom is meditatie belangrijk?

We kunnen dit op verschillende manieren bekijken. Veronderstel dat we met een emmer wat water, waarin zich wat sediment bevindt, uit een meertje nemen. Het water is nogal troebel omdat het in beweging is en op die manier gemixt is met het sediment. Als iemand ons zou vragen wat er zich in het water bevindt, zouden we hier dan op kunnen antwoorden? Waarschijnlijk zouden we er naar raden. Misschien een stuk van een band, of een schoen, een nummerplaat, of misschien een vis. In werkelijkheid zouden we moeten wachten totdat alle sediment bezonken is, zodat we het werkelijk kunnen zien en dan weten.

We zien niet steeds de diepere en meer subtiele niveaus van hetgeen zich binnen ‘ons’ afspeelt, omdat ons bewustzijn steeds actief is en beweegt, van hier naar daar getrokken wordt en geduwd, proberend tezelfdertijd zaken af te werken en te organiseren. Het is omwille van al die mentale beroering dat we zaken ondervinden zoals stress, angst, druk, geheugenverlies, verwardheid, het zich niet kunnen concentreren gedurende langere tijdsspannes, verlies van productiviteit, verlies van eigenwaarde of positie, irritatie, misverstanden, enz. De lijst is eindeloos.

Ieder mens streeft naar geluk. Maar niet alle wegen leiden naar bestendig geluk. Dus moeten we manieren vinden die werken! Hoe stoppen we dan de zoektocht en vinden we geluk? Wel, daar zit het hem nu juist; we ‘stoppen’ onze geest; we laten onze geest stil worden in het centrum van ons lichaam (iets boven het niveau van de navel). We laten het sediment in onze geest bezinken en op die manier zullen we zien en weten wat er werkelijk gaande is. Dat is wat meditatie is. Iedereen kan, ongeacht hun religie of geloofsovertuiging, zoiets eenvoudig en neutraal doen zonder aan hun geloof te moeten inboeten.

Meditatie gaat er ook over onszelf werkelijk te leren kennen. We leren wie we werkelijk zijn, en wat we hier aan het doen zijn. Soms hebben de grootste problemen de eenvoudigste oplossingen. En, zoals je zult zien, biedt meditatie zowel fysieke als spirituele voordelen. Indien je jezelf gewoon wilt ontspannen, loslaten en/of iets productief wilt doen als onderdeel van morele en ethische zelfontwikkeling; meditatie biedt die mogelijkheid. Het is bewezen dat meditatie stress en angst vermindert, de bloeddruk verlaagt, en het concentratievermogen, de mogelijkheid tot het nemen van beslissingen, organisatietalent, bewustzijn en energie verbetert of verhoogt. Veel mensen die mediteren hebben meer energie dan voorheen. Al de energie die vroeger werd verbruikt voor het bevechten van stress, irritatie, en frustratie is nu overschot en klaar om door ons te worden aangewend. Voor diegenen op het spirituele pad geeft meditatie toegang tot de diepere lagen van onszelf en onze plaats in het universum. Het is de weg naar volledig begrip en de hoogste vorm van geluk. Het maakt niet uit hoe verrukkelijk we meditatie kunnen laten lijken om je te overhalen het te beoefenen; het is een vrucht die geproefd moet worden en niet alleen maar omschreven. Het is niet voor iemand anders maar voor jezelf. Meditatie ontwikkelt het innerlijke licht dat ons het zicht geeft om te zien wat werkelijk rondom ons gebeurt. Wij geloven dat dit voor zichzelf spreekt.