Dit is een goede vraag, want ten slotte is het altijd goed de voors en tegens te overwegen voor we ergens aan beginnen. In onze traditie is het algemene kennis dat we voorzichtig zijn met meditatie aan te bieden aan mensen die last hebben van psychische stoornissen, met name als mensen last hebben van psychose. Wanneer mensen dingen waarnemen die er niet werkelijk zijn, kan dat de meditatie ten negatieve beïnvloeden. In zulke gevallen is toestemming van een psychiater een noodzaak voor iemand aan meditatie begint.

Maar in mijn ervaring kunnen mensen met minder ernstige psychische klachten zeker baat hebben bij meditatie. Ook heb ik gehoord van Thaise mensen met verstandelijke beperkingen die hebben geleerd te mediteren. Ik heb zelf ook een keer meditatieles gegeven aan een doof iemand. In het algemeen kun je zeggen dat als je geen ernstige psychische stoornis hebt, iedereen meditatie kan leren, en dat meditatie geen gevaar vormt. Mocht je wel een psychische stoornis hebben, kun je beter eerst advies inwinnen bij een psychiater.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *